Klassen

Optimist Combi-D – Deze groep is bedoelt voor de instapzeilers, een klasse die open is om één of twee dagen mee te varen, vaak bij de eigen vereniging, om eens te kijken hoe het gaat. Kinderen varen formeel mee op de baan van Combi-C en hebben eigen dagprijzen. Combi-D wedstrijden tellen niet mee in de competitie.

Optimist Combi-C – Binnen de Combi-C begint het echte wedstrijdzeilen. De Combi-C heeft een eigen baan met een eigen start- en finishlijn. Er varen meestal zo’n 30 tot 40 bootjes mee en de nadruk ligt vooral op leren wedstrijdzeilen en kinderen enthousiast te maken. Hoewel kinderen (en hun ouders) behoorlijk fanatiek kunnen zijn, worden er geen protesten behandeld en worden wedstrijden sneller uitgesteld of afgelast dan bij Combi-A of -B het geval zou zijn, als de omstandigheden slechter worden.

Optimist Combi-A en B – Als de resultaten na een seizoen goed genoeg zijn kunnen de Combi-C zeilers doorstromen naar Combi-B en vervolgens naar Combi-A. Combi-A en -B varen op een eigen baan, ze worden na elkaar gestart en de baan zal over het algemeen langer zijn dan bij de Combi-C of de zeilers varen meer rondjes. Eenmaal in Combi-A of -B is het mogelijk deel te nemen aan landelijke wedstrijden. Soms is dit op uitnodiging en soms kan gewoon worden ingeschreven. De echte talenten kunnen worden geselecteerd voor Team-Rotterdam, de nationale selectie of zelfs voor de kernploeg.